søndag 3. september 2017

Konformitet, makt og marked

Makt har man når man helt eller delvis, direkte eller indirekte, påvirker andres frihet og andres maktutøvelse i eget liv. Å styre ett menneske er «enkelt», fordi det bare er én person. Skal man styre større grupper, eksempelvis forbrukere, er det vesentlig at de tenker likest mulig. Derfor er det både ønskelig og nødvendig for dem som søker (eller har) makt at den store gruppa er mest mulig konform, fordi da tenker de likest mulig – de «tenker som én person». Kan man påvirke menneskers tanker, påvirker man deres valg. Kan man påvirke andres valg, kan de ledes til hva som helst – politisk støtte, terrorisme, lojale konsumenter og forbrukere etc.

I så måte blir ulike medier viktig for dem som ønsker å styre / påvirke andres tanker. Internett, online-spill, aviser, TV, radio, Facebook, Snapchat, Instagram etc. Alle disse stedene er det store mengder mennesker – store grupper mennesker som kan påvirkes, ledes og styres. Enten det er gjennom at medier reproduserer og gjentar hverandres nyheter (samme virkning som et ekkokammer), gjennom reklame, gjennom bruk av kjendiser, gjennom bruk av produktplassering etc., påvirkes tankene til enorme grupper mennesker til å «dra i samme retning».

Til tross for at mangfoldet er stort på mange felt (kledning, legning, livssyn etc.), skremmes jeg over at det stadig blir mindre og mindre mangfoldet og dermed mer og mer konformitet på tankefeltet, vi blir – samla sett – mindre og mindre bevisste våre valg. Dette utnyttes av maktsøkere og makthavere. De påvirker den stadig større ubevisste tankevirksomheten og påvirker gjennom dette våre tanker og våre valg.
Selvsagt styres ulike marked på denne måten – konsumentene, forbrukerne, må tenke likest mulig. Tenker ei stor gruppe likt, blir det som å forholde seg til én person – én entitet. Det er lett å påvirke og dermed lett å styre.

Slik kan veldig få mennesker få veldig mye makt over veldig mange mennesker.
Konformitet gjør oss ubevisste, og dermed overgir vi makt og frihet over oss selv til andre som finner egeninteresse i å påvirke og styre andre.
Derfor er konformitet kanskje vår tids største trussel.

Ta tilbake bevisstheten over deg selv og din egen entitet. Våkn opp!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar