søndag 3. september 2017

Debatten om #norskeverdier - VM i verdihovering?

Verdihovering er ufine greier, fordi noen prøver å ta definisjonsmakt for å si at noe er norskere enn annet, og at det er noe som ikke er norsk. Dette setter mennesker med norsk pass og med norske røtter tilbake til vikingtida i kategorien “ikke-norsk” fordi de ikke faller inn under noen sin definisjon av norsk.

Det er ikke noe problem for oss at enkelte velger ikke å spise kjøtt. Hvilke matvarer du spiser eller ikke spiser gjør deg ikke mer eller mindre norsk. At man har aksept for å velge slik man gjør, er en verdi – et ønske for ethvert menneske i enhver kultur. Det betyr at man har frihet til selv å bestemme.

At Sylvi Listhaug, Trygve Slagsvold Vedum og Linda Hofstad Helleland forsøker å definere hva som er norsk og norske verdier, er stikk i strid med verdier vi holder i Norge – nemlig retten til å bestemme over seg selv.

Så lenge det man velger ikke er til skade for noen og så lenge det er frivillig, er det ikke noe i veien med at menn går med skjørt, at damer liker damer, at man ikke spiser bacon, at man ikke spiser kjøtt, at man går med hettegenser, hijab eller caps, at man går med «opp-ned-kors» rundt halsen, at man hører på blackmetal, dubstep, Bieber og country, at man spiller sjakk og cricket, at man bytter fotballag og parti.


For så lenge alle disse valgene – og enda flere – er frivillige og ikke er til skade for noen, er det overhodet ikke din sak hva andre velger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar