søndag 3. september 2017

Demokrati, åpenhet og tillit

Åpenhet og tillit er fundamentalt i et demokrati som skal ha noe håp om å fungere optimalt. Tillit får vi gjennom å vite om hverandre, se hverandre, møte hverandre, snakke om hverandre og være trygge nok på hverandre.

Dersom en hel skoleklasse hadde tatt på seg laken, hadde nok den som skulle undervise klassen opplevd det som ubehagelig og vanskelig. Fordi den mister høyst nødvendig metainformasjon som ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Det samme hadde klassen opplevd om det var den som skulle undervise dem stilte opp dekka av et laken.

Vi hadde også blitt usikre og opplevd det som ubehagelig og vanskelig om det var en person som var ute på handletur i byens «hovedgate» i balaklava (også kjent som finlandshette).

Hvorfor er begge disse situasjonene uønska? Jo, fordi når noen dekker til ansiktet sitt er de ikke åpne. Dermed skaper man ikke grobunn for tillit, fordi man blir fratatt viktig informasjon som ansiktsuttrykk og kroppsspråk.
I et demokrati er det derfor ønskelig at man går kledd på en slik måte at vi ser hverandres ansikt, fordi det gir oss enormt mye informasjon uten at vi trenger å snakke sammen. Et tildekka ansikt gjør oss utrygge fordi det fratar oss den mest åpenbare kilden til informasjon om ukjente mennesker – nemlig ansiktet.


Derfor bør vi prinsipielt velge å være mot ansiktsdekkende plagg i offentligheten. Ikke konkrete plagg som burka og niqab, men alle plagg som dekker ansiktene våre i offentligheten. Ellers er man inkonsekvente og dermed diskriminerende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar